Ključna stvar kojom završavate 80 % posla ka vitkom i zdravom telu

Eliminišite PROCESIRANE UGLJENE HIDRATE iz ishrane i 80 % posla ka zdravom i vitkom telu je završeno!

U procesirane ugljene hidrate spadaju:

 • hleb, testenine i svi proizvodi od belog brašna, beli pirinač
 • cornflakes i druge procesirane žitarice (poznatije kao “pahuljice” ili musli) koje se prodaju pod parolom “zdrave hrane”
 • kolači, torte i ostale “čarolije” iz poslastičarnica
 • slatkiši i SVI keksići koji se mogu naći na rafovima supermarketa i prodavnica “zdrave hrane”     PS plazma keks takođe spada u ovu kategoriju!
 • gazirani i negazirani procesirani sokovi…

Odprilike 80 % ljudi je INTOLERANTNO na visok unos ugljenih hidrata kroz ishranu.

Intolerancija na ugljene hidrate podrazumeva smanjenu sposobnost organizma da metaboliše ugljene hidrata (šećere) iz klope.

“Narodskim” jezikom rečeno, ukoliko vam se hleb, testa, burek, pica, slatkiši, gazirani i negazirani sokovi itd. “lepe” za pojedine delove tela (stomak, butine, zadnjica), intolerantni ste na povećan unos ugljenih hidrata kroz ishranu.

Svega 20 % “srećnika” je TOLERANTNO na povećani unos ugljenih hidrata, tj. njihov metabolizam je savršeno spreman da se “uhvati u koštac” sa njima.

To su “frikovi”  (autor ovog članka je jedan od njih) koji mogu da pojedu plazma tortu (sve sa voćnim prelivom) i voćnu salatu (sa sve šlagom) za večeru, bez posledica po njihovu “liniju”.

Smanjena sposobnost organizma da metaboliše veću količinu ugljenih hidrata će se direktno odraziti na vašu “liniju”, u vidu povećanja masnih depoa.

Sledi brza i krajnje pojadnostavljena lekcija iz fiziologije u cilju objašnjenja prethodno iznetog:

Kada unesemo ugljene hidrate u organizam, oni će se razložiti u prost šećer glukozu, koju organizam dalje koristi za dobijanje energije neophodne za različite vitalne procese.

Pošto je organizam iskoristio energiju (dobijenu razlaganjem glukoze) za navedene procese, jedan deo preostale glukoze će se deponovati u tzv. glikogenske depoe (koji su ograničeni) u jetri i mišićima.

Pogodite gde će završiti preostali “višak” glukoze, koji je “izvisio” za mesto u glikogenskim depoima (usled njihove popunjenosti)?

Recimo da će doprineti vašoj boljoj plovnosti – popunjavanjem vaših masnih depoa (koji su neograničeni!).

Ukoliko ste intolerantni na povećani unos ugljenih hidrata, ELIMINACIJA procesiranih ugljenih hidrata (kao i ostale procesirane hrane) je PRVI i NEOPHODNI uslov ukoliko vam je do vitke linije (i zdravlja!).

Kao što rekoh, uradite to i 80 % posla ka željenoj “liniji” je završeno!

Ostalih 20 % pripada adekvatnoj i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Ukoliko to ne uradite, sav trud i znoj, koji ulažete pri svakom treningu, imaće zanemarljivo mali efekat na poboljšanje vašeg telesnog sastava!

Osobe koje su tolerantne na povećan unos ugljenih hidrata i koje mogu da pojedu “ciglu”, a da se to ne odrazi na njihovu “liniju” su u posebnoj opasnosti!

U prilikama kada se “potegne” tema, često čujem komentar tipa: “zašto da ne jedem slatkiše kada ih volim, i pri tom me uopšte me ne goje?!”

Problem sa procesiranim ugljenim hidratima nije samo onaj koji se odnosi na našu “liniju”, i to je ono što neupućene, “prirodno mršave” osobe previđaju.

Daleko veći problem od “estetike” predstavljaju ZDRAVSTVENE POSLEDICE konzumiranja procesiranih ugljenih hidrata.

“Lepili” se il′ “ne lepili”, bili vi tolerantni ili ne, konzumiranjem procesiranih ugljenih hidrata, između ostalog, osigurali ste se da:

 • u jednom trenutku postanete (pred)dijabetičar
 • budete redovni gost vašeg stoma(k)tologa
 • postanete “masniji” (povećate procenat visceralne masnoće – masnoće oko organa)
 • imate povišen krvni pritisak
 • postanete redovan gost vašeg kardiologa

Šta činiti?

Ukoliko ste intolerantni na ugljene hidrate (ukoliko vam se slatko “lepi” za pojedine delove tela) i ukoliko vam je zaista stalo do “linije” i zdravlja, težite ka potpunoj eliminaciji procesiranih ugljenih hidrata, a izvor ugljenih hidrata potražite isključivo u:

Takođe vam savetujem da razmotrite tzv. PALEO DIJETU, kao jednu od opcija kada je reč o načinu ishrane.

Ukoliko ste se našli u onih 20 % “frikova” koji mogu da pojedu “ciglu” bez ikakvih posledica po “liniju” i ukoliko vam je do zdravlja, ne zloupotrbljavajte to što vam je “bogom dato” i težite potpunoj eliminaciji (ili barem maksimalnoj redukciji) procesiranih ugljenih hidrata iz ishrane.

Šta stavljamo u naša usta je isključivo pod NAŠOM KONTROLOM!

Ništa u našem životu nije slučajno, i posledica je NAŠEG IZBORA, tj. onog što radimo ili onog što ne radimo.

Siguran sam da je zdravo i vitko telo izbor većine nas.

U tom cilju, evo vam par konstruktivnih predloga:

 • potpuno eliminišite procesirane ugljene hidrate (i ostalu procesiranu hranu) u narednih mesec dana (naravno, može i duže :) )
 • bavite se fizičkom aktivnošću / aktivnostima koje vam pričinjavaju zadovoljstvo (trening u teretani, ples, šetnja, sportske aktivnosti…), minimum 3 – 4 dana nedeljno
 • uzimajte dovoljno tečnosti

Probajte da ispoštujete ove tri stavke narednih mesec dana, i zamolio bih vas za povratnu informaciju.

Nemate šta da izgubite, osim možda koji centimetar u struku i koji kilogtram viška!

 

Ukoliko vam se dopao članak, sigurno će vam biti interesantno da pročitate i:

Neprijatelj broj 1 za vitko i zdravo telo – procesirana hrana

Standardi za zdraviji i kvalitetniji život

 

Tekst napisao i uredio:
Vladimir Miljković
personalni trener
066 / 913-99-18

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>