Koliko vode piti u toku dana?

Svi znamo priču iz magazina i sa TV – a da je dnevno potrebno popiti najmanje 1,5 litara vode, iliti 8 – 10 čaša vode.

Međutim, adekvatan dnevni unos vode je INDIVIDUALAN i zavisi od različitih faktora kao što su:

 • Težina i dimenzije tela
 • Intenzitet znojenja
 • vrsta i količina fizičke aktivnosti u toku dana
 • klimatski uslovi
 • individualne osobenosti

Predstaviću vam formulu na osnovu koje ćete moći da izračunate orijentacionu vrednost adekvatnog dnevnog unosa vode, a u skladu sa vašom telesnom masom i fizičkom aktivnošću.

Formula 

(Telesna težina u kg / 0,45 / 2) x 28 = dnevna količina vode u ml

Ukoliko ste u toku dana fizički aktivni, na prethodnu količinu dodajete još 20 %

Ukoliko je količina vode dobijena ovom formulom znatno veća od one koju ste do sada konzumirali (a sva je prilika da je to slučaj), savetujem da postepeno povećavate dnevni unos vode, kako bi se vaš organizam i bubrezi postepeno adaptirali na sve veću količinu vode koju treba preraditi.

Krenite od vašeg standardnog dnevnog unosa, i svakim danom probajte da povećate tu količinu za 1 – 2 dl, stremeći ka količini koju ste dobili iz gore date formule.

Još jednom napominjem da je u pitanju samo orijentaciona vrednost dnevnog unosa, a s obzirom da su pojedina zdravstvena stanja osetljiva na povećani unos tečnosti, savetujem da se prethodno konsultujete sa vašim nutricionistom/lekarom i da osluškujete svoje telo.

Živeli!

 

Tekst napisao i uredio:

Vladimir Miljković

personalni trener

tel: 066 / 913 – 99 -18

 

 

2 thoughts on “Koliko vode piti u toku dana?

 1. Postovani Vladimire
  procitala sam nekoliko vasih tekstova i za sve ste u pravu
  iz Podgorice sam(Crna Gora), imam 50 godina i 100kg sto je previse jer sam visoka 170cm
  nemam trenutno nikakvih bolesti tj zdrava sam zena , mnogi kazu da imam lijepu facu ali kako Vi rekoste u ogledalu vidim karikaturu sebe
  trideset godina unazad stalno se borim sa kilogramima i cini mi se da mi ponestaje snage
  moje pitanje za Vas je kako da nadje motiv i dodatnu snagu da ne upropastim svoje zdravlje
  Srdacan pozdrav Drazenka

  • Pozdrav Drazenka.

   Motiv i snagu za borbu sa kilogramima cete naci u VAMA. Medjutim,problemi vezani za visak kilograma se ne resavaju recima motivacije vec iskljucivo AKCIJOM.
   AKCIJA podrazumeva svakodnevnu svrsishodnu FIZICKU AKTIVNOST i usvajanje adekvatnog REZIMA ISHRANE. S tim u vezi, toplo vam preporucujem da procitate sve tekstove sa tom tematikom na ovom sajtu i da ODMAH krenete sa IMPLEMENTACIJOM,tj. PRIMENOM informacija koje cete tamo naci. Takodje vam savetujem da uradite analizu vaseg trenutnog stanja u smislu inicijalnog merenja kilaze, obima struka,zadnjice i kukova kako biste imali uvid u kontinuirani progres u procesu mrsavljenja (merenja radite na dvonedeljnom ili mesecnom nivou),a koji ce vam upravo biti najbolji podsticaj i motivacija da istrajete do krajnjeg cilja. NISTA NEUSPEVA KAO USPEH! Mislim da je dosta reci potroseno i vreme je za POKRET!

   Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja (npr. vezanih za ishranu ili treninge) na raspolaganju sam vam.

   Srdacan pozdrav i srecno! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>